Merino

10 weetjes over merino wol die je nog niet wist…

Merino wol is een bijzonder soort wol. Niet alleen is het superieur aan normale wol, het biedt ook veel voordelen ten opzichte van andere natuurlijke of synthetische garens. Hier vind je 10 interessante weetjes over merino wol, die het benoemen waard zijn.

Weetje #1: Merino wol komt van het merino schaap

Merino wol is afkomstig van een speciaal soort schaap, het merino schaap. Van origine afkomstig uit Spanje en voor het eerst ontdekt in de 12e eeuw. Merino schapen passen zich zeer goed aan hun omgeving aan. Hierdoor zijn ze bijzonder goed in het overleven van koude en barre klimaten. Een beetje een superschaap dus!

Weetje #2: Merino wol stopt nooit met groeien

De vacht van het merino schaap stopt nooit met groeien. Om te voorkomen dat ze oververhit raken in de zomer, moeten ze minstens één keer per jaar worden geschoren.

Weetje #3: Merino wol geeft altijd de perfecte temperatuur

Merinowol wordt veel gebruikt in sport- en thermokleding omdat het veel kwaliteiten heeft dat goed bij een actieve levensstijl past. Zo is merinowol bijvoorbeeld bijzonder goed in het vasthouden van lichaamswarmte, zonder dat het lichaam te warm wordt.

Weetje #4: Merino wol houdt je droog

Merino wol is bijzonder goed in het drooghouden van het lichaam door de vocht-regulerende en absorberende werking. Merino wol is hierdoor uitermate geschikt voor wandel- en skisokken. Zo blijven je voeten langer frisser ruiken!

Weetje #5: Merino wol jeukt niet

Anders dan gewone wol, jeukt merino wol niet dankzij de hogere dichtheid. Bovendien voelt het veel zachter aan wat irritatie aan de huid voorkomt. Dit komt omdat merino wol een hogere dichtheid heeft dan gewone wol. Dit maakt onze sokken zo heerlijk zacht.

Weetje #6: Merino wol wast zichzelf

Lanoline is een natuurlijke stof die te vinden is in merino wol. Deze natuurlijke stof heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Bij het vrijkomen van vocht wordt Lanoline omgezet in een zeepachtig goedje dat ervoor zorgt dat je voeten langer fris blijven. Ideaal voor sokken!

Weetje #7: Merino wol houdt je altijd warm

Waar sommige stoffen minder warmte behouden wanneer ze nat worden, weet merino wol ook dan de lichaamswarmte vast te houden. Dit is ideaal voor wandelaars of skiiers die in verschillende omstandigheden te maken hebben met kou en zweet.

Weetje #8: Merino wol helpt je voeten ventileren

Merino wol ademt veel beter dan bijvoorbeeld katoen en andere door de mens gemaakte garens. Dit zorgt ervoor dat vocht beter verdampt en oververhitting wordt tegengegaan. Je kunt het vergelijken met een tweede huid die zich aanpast aan verschillende omstandigheden.

Weetje #9: Er zijn verschillende type merino schapen

Naast het Spaanse merino schaap is er ook een Australisch soort, genaamd Poll Merino. Het verschil tussen deze twee merino schaapsoorten is dat het Australische schaap geen hoorns heeft en dus resistent is tegen mogelijke ziekten die te maken hebben met deze hoorns.

Weetje #10: Merino wol is super zacht

Merino wol kan sterk variëren in dikte. De wol kan soms wel zo zacht zijn dat sommige “oogsten” worden gebruikt in een mix met kwetsbare garens zoals zijde voor het maken van luxueuse zachte kleding.

Ook nieuwsgierig hoe merino wol aanvoelt aan jouw voeten? Bestel dan eens een paar sokken bij ons en ontdek het verschil!